Passion og glæde ved musik - fangekoret på besøg

Gierslev Kirke var fyldt til sidste plads, da Fangekoret fra Vridsløse gav koncert, og det stormende bifald var fuldt fortjent.

Søndagen havde vist sig fra sin smukkeste side. Ugen før forårets komme bød på temperaturer omkring frysepunktet, smuk blå himmel og periodiske spredte snefnug, og efter almindelig spisetid bød Gierslev Kirke på en koncert af den slags, der ikke sådan lige går i glemmebogen.

Det var Fangekort fra Vridsløse under ledelse a Louise Adrian, der var kommet på besøg, og kirken var så fyldt, at man skulle tro, det var juleaften. Som Louise Adrian indledningsvist forklarede, så ved man ikke altid på forhånd, hvordan koret er sat sammen til en koncert, for koret består af en blanding af indsatte, der ekstraordinært får lov til at tage til koncert, indsatte, der bruger en udgang på at give koncert samt løsladte, der har valgt at blive ved med at synge med koret.

Seks sangere og en guitarist gav publikum i Gierslev Kirke gav en super oplevelse. Koret synger sange, de selv har skrevet – i det mindste teksterne, og man må sige at det gør de godt.

Fra flink til kriminel
Et af kormedlemmerne, Tom, fortalte om sit tilfælde. Det stod ikke skrevet i stjernerne, at netop han skulle ende i fængsel. Han havde haft en god barndom, en dejlig familie, gik 10 år i skole, tog en håndværksmæssig uddannelse, og livet formede sig som forventet for en mand md hans baggrund. Lige indtil noget gik galt, og han fik en dom på syv års fængsel.

- Før jeg kom i fængsel, var jeg en flink fyr. Jeg var en god kollega, en god ven, en god nabo og god på en masse andre fronter. Men fra det ene øjeblik til det andet var jeg ingen af delene. Nu var jeg bare kriminel, og det stempel kan ikke vaskes af igen, fortalte han, inden han stemte i med sin egen ”En fejl begået”.

Der var andre end kirkebladets udsendte medarbejder, der syntes, koncerten skulle omtales, for TV Øst var på pletten og sendte direkte fra de første minutter, og det var godt for både koret, for Louise Adrian, der gennem årene har lagt så mange kræfter i at gøre koret efterspurgt – og selvfølgelig var det også godt for kirken og de arrangører, der havde gjort det muligt.

Fra salmer til egne tekster
Fangekoret tog så småt form midt i 1990’erne, hvor det blev dannet for at medvirke ved gudstjenesterne i fængslet. Så kom ideen om at udgive en cd, og det skete i 2004, og koret gik fra at være ukendt til nærmest stjernestatus.

I de første år var repertoiret hovedsagligt hentet fra salmebogen, men nu er det egne sange, og koret er stadig vildt populært, for der er rundt regnet to års ventetid på at få dem til at synge.

Der kan siges meget, men lad os i korthed konkludere, at Fangekoret var værd at vente på – og lad os også lige få på plads, at Statsfængslet i Vridsløse lukkede for et par år siden, og de kormedlemmer, der er indsat, kommer fra forskellige andre fængsler.

Tekst og foto: Helle Baldersbæk 2018